Wednesday, April 15, 2020

Vegan Curd using Peanuts/ मूंगफली से दही बनाने की विधि


1. Wash the raw groundnuts (100 grams/ one fistful) and soak them in water for 8-10 hours.
2. Drain the water and grind to a very fine paste
3. Add 2 cups of water to the paste and grind again
4. Now filter the mixture
5. Add two cups of water to the remaining unfiltered paste and grind again. Filter this mixture as well
6. Boil the resulting peanut milk
7. Let the temperature come down until warm
8. Add 10-12 green chilli stems / crowns (image below) and leave aside for 12-15 hours and the curd will be ready
9. Now, You can flavor and garnish it as you please, be it adding salt, cardamom etc
10.For the next batch you can directly use a spoonful of this curd to add to the peanut milk instead of the chilli stems / crowns


Milk and Curd can be made with the same process using Soybean. Keep in mind to unpeel the soy after soaking to prevent bitterness.

मूंगफली से दही बनाने की विधि

1.करीब एक मुट्ठी मूंगफली( 100 ग्राम), अच्छी तरह धो कर, 10-12 घंटे के लिए भिगा लें।
2. फिर उसको मिक्सी के छोटे (चटनी वाले) जार में पीस लें।
3 अब मिक्सी के बड़े जार में 2 कप पानी मिलाकर पीस लें।
4. इसको छान लें।
5 छानने के बाद बचे हुए मूंगफली के पेस्ट को फिर 2 कप पानी के साथ पीस लें और छान लें।
6 मूँगफली का दूध तैयार है और अब इसको उबाल लें।
7. दूध के गुनगुना होने तक इंतज़ार करें।
8  अब उसमें 10 -12  हरी मिर्च के नीचे के डंठल डाल दें (तस्वीर में देखें). 12-15 घंटे में दही जम जाएगा।
9. मूँगफली का स्वाद अगर ज़्यादा/ तेज़ लगे तो नमक, इलायची इत्यादि मिलाकर इसका सेवन किया जा सकता है।
10. अगली बार दही जमाने के लिए हरी मिर्च के डंठल के बजाय इस दही का जामन उपयोग में लायें।

इसी प्रकार सोयाबीन से भी दूध और दही बनाया जा सकता है।  बस इतना ध्यान रखना है कि भिगाने के बाद, सोयाबीन के छिलके निकाल लें नहीं तो दही कड़वा हो जाएगा।




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